Pokud hledáte kávu s nezapomenutelnou chutí, určitě byste měli vyzkoušet novinku od pražírny Röststätte Berlin. Tato naturálně zpracovaná káva z Kolumbie nabízí úžasně sladký chuťový profil naplněný tóny sladkých marshmellow, kyselinky brusinek a na závěr čerstvé jahody, což vytváří vynikající chuťový zážitek pro každého, kdo si chce užít ten pravý šálek kávy.
Pan Pablo Guerrero jako první uvedl kávu do oblasti Nariño mimo město Pasto v roce 2000. Hacienda El Obraje patří do Pablovy rodiny již mnoho let a původně produkovala pšenici a další obiloviny. V roce 2009 vybudoval zařízení na zpracování vlastní kávy a vstoupil na trh s výběrovou kávou. Jeho experimenty pokračovaly, zasadil nové odrůdy a zpracovával naturální i promyté kávy. Pěstování kávy bylo zpočátku riskantní, protože si nebyl jistý, jak produktivní bude káva v tak vysoké nadmořské výšce, ale kávovníky vzkvétaly a doteď plodí velmi kvalitní tešně. Zvláštní zeměpisná poloha regionu Nariño a blízkost pobřežních a pozemních hranic způsobily, že se v minulosti stal koridorem pro nelegální obchodní cesty, což vedlo k násilí vůči obyvatelům odlehlých horských farem. Dnes je tento malý region díky zvláštní odolnosti a neohroženému duchu farmářů z Nariña - jako je Pablo Andres Guerrero - respektovaným jádrem kávové inovace.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 2.200 m n. m.
- Sklizeň: 2022