Kolumbijská káva blížící se chutí těm nejtopovějším Keňám? To pražičům ve Friedhats spočinulo onehdy na cuppingovém stole a nebylo o čem dál spekulovat. V ústech se vám rozline svěží pomeranč za doprovodu žluté švestky, zanechávaje za sebou stopy hnědého cukru.
Prostřednictvím distributora kolumbijské kávy Coocentral, která sídlí v centru oblasti Huila, pražírna získala tato lahodná zrnka od farmáře Nelsona Velasco, jehož farma nesoucí jméno El Mirador, tj. pozorovatel v češtině, se rozléhá ve vysokohorských oblastech téměř 1800 m n. m. v dílčím regionu Pital. Spolupráce s distributory Coocentral zásadně pomáhá místním farmářům. Od podpory místního zdravotnictví až po infrastrukturu a rozvoj farem. Nesmíme opomenout také podporu bydlení a vysokoškolského vzdělání.
Tato zrnka byla zpracována metodou zajišťující čirý šálek plný jemných nuancí a chutí. A to sice metodou promytou s třídenní fermentací. Zrnka se v tomto případě umístila do vody, aby se jasně oddělila zralá a nedefektní zrnka od těch vadných. Následně byla kvalitní zrnka umístěna do přístroje, tzv. depulper, který je jemně stlačí a odstraní z nich většinu dužiny. Na závěr kávové cesty se zrnka naloží do další vodní nádrže, kde jsou ponechány fermentaci, v tomto případě to byly 3 dny. Díky fermentačním procesům se rozloží zbytek dužiny a odloučí se od zrnek, zanechávaje za sebou unikátní chuťový zážitek.
- Nadmořská výška: 1760 m n. m.