V Rebelbeanu vědí, že decaf je jednoduše super! I my v Kofiu rádi pijeme hodně kafe, ale když to přeženeme, tak to není ideální. Skvělým řešením je právě „decaf“! Chuť této výběrovky je naprosto je bez kompromisů a úžasně sladká, šťavnatá s poměrně vysokou aciditou. Vynikne jak na espressu, tak i na filtru, kde se krásně projeví chuť červeného pomeranče, sladkost karamelu a příjemná natrpklost černého bezu v dochuti.
Rostliny s nízkým obsahem kofeinu existují, nicméně se komerčně, alespoň zatím, nepěstují. Po všech stránkách je totiž mnohem jednodušší se kofeinu zbavit až dalším zpracováním klasických zrn a odrůd. Tato bezkofeinová káva pochází z produkce několika farmářů z oblasti Eje Cafetero v departementu Quindio v centrální Kolumbii. Jedná se o blend několika místních odrůd s největším zastoupením odrůd Caturra a Castillo. Všechny kávy byly nejprve zpracovány klasickou promytou metodou, smíchány a poté zbaveny kofeinu. Proces dekofeinizace probíhal ve stejné oblasti Eje Cafetero místní firmou s využitím metody sugar cane. Do Evropy se tak káva dostává už zbavená kofeinu, což není úplně typické.
Metoda sugar cane:
- Nejdříve se zrna očistí horkou párou a následně se hydratují horkou vodou, aby nabobtnala a změkla.
- Ve druhé fázi se přechází k hydrolýze kofeinu, která probíhá díky kyselině chlorogenové, která je přírodní součástí kávových zrn. Extraktory se získávají přirozenou cestou fermentací cukrové třtiny – odtud název procesu. Za pomocí ethyl acetátu se redukuje množství kofeinu v zrnech na požadovanou úroveň v několika stejných opakujících se krocích namáčení.
- Následně se zrna opět pročistí od zbytku ethyl acetátu saturovanou párou a jsou mechanicky usušena na požadovanou běžnou úroveň 10–12 % vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1 350 - 1 500 m n. m.
- Farmář: sdružení farmářů Eje Cafetero