Představujeme vám sladkou a ovocnou kávičku z dílny rumunské pražírny Meron, která je jako výlet do ovocné zahrady plné lahodných chutí. Tato anaerobně zpracovaná káva z Kolumbie se vyznačuje příjemnou sladkostí javorového sirupu a výraznými ovocnými tóny černé třešně, červeného rybízu a meruněk společně s lehkou květinovou dochutí, které rozproudí vaše smysly.
Tato kávička se zrodila v místě La Sierra Nevada de Santa Marta. V této oblasti si velice váží celkově biodiverzity a tamních vodních zdrojů. Voda se tak pro zdejší komunitu stala jejich největším pokladem. Speciální projekt na této farmě zpracovává kávu prostřednictvím modelu, který používá minimální množství vody ve svých metodách zpracování a zároveň povzbuzuje jejich tým a tradiční pěstitele kávy, aby se stali strážci biodiverzity. Použitím pouze naturálního a medového zpracování snižují spotřebu vody o 880 294 litrů ročně (ve srovnání s tradičními promytými metodami, které spotřebují až 40 litrů na kg třešní).
Fermentace kávových třešní začíná ihned po nákupu z partnerských farem. Nádrže s třešněmi jsou převezeny do sušicího centra, kde proces trvá 25 hodin. Jednosměrné ventily vytvářejí anaerobní prostředí s teplotou 18 °C, což podporuje vznik mléčných kyselin. To přispívá k vývoji šťavnatých, ovocných a exotických profilů. Společnost Sierra Nevada vytváří přírodní kávy, které nejsou "funky". Přesný a kontrolovaný přístup zachovává čistotu kávy a umožňuje inovace. V sušicím centru je 52 vyvýšených lůžek, z nichž 40 je plně vystaveno slunci a 12 je částečně zastíněno. Průměrná doba sušení kávy je 25 až 30 dní. Káva se suší přirozeně na slunci, přičemž první dva dny je vystavena slunci a poté je zakryta sítí, aby se sušení prodloužilo na 25 dní.
- Nadmořská výška: 1400 m n. m.