Výběrová káva Kolumbie DE SANTA MARIA ze slovenské pražírny Mlsnacava je charakteristická tóny zeleného jablka, třešní, švestek a tmavé čokolády.
U města Zapatoca v Kolumbii se nachází farma Finca de Santa María, kde se zpracovávají zrnka z lotu CO-42. Tento konkrétní lot je směsí ze tří různých mikro-lotů odrůdy Castillo. Farma je pod vedením Oswalda Ardila a jeho rodiny a společně zlepšují své prostředí a kávy rok co rok. Dohlížejí na každou činnost, která se momentálně na farmě děje-jak na zralost kávových třešní, tak na rovnoměrné sušení.
Při zpracování káva prošla dvojitou fermentací-nejdříve proběhla fermentace v kávové třešni a následně bez slupky. Třešně jsou nejprve ponechány po dobu jednoho dne v síťovaných pytlích, poté se odstraňují slupky. Následně proběhne druhá fermentace v tanku bez vody po dobu 3 dnů. Káva se po fermentaci neumývá, ale přesouvá se na vyvýšené postele pro mikro-loty, které se nachází na speciálním místě na farmě. Probíhá tu nepřetržitá kontrola teploty a vlhkosti vzduchu. Při tomto zpracování může být i mírná vyšší vlhkost vzduchu nebezpečná pro kvalitu kávy. Sušení probíhá většinou 8 dní, ale dostatek slunečních paprsků , které jsou v oblasti, jsou dokonalým pomocníkem pro přirozené sušení.
Chuťový profil kávy se vyznačuje jemnou a vyrovnanou aciditou zeleného jablka, chutí třešní, švestek a tmavé čokolády. Tělo kávy je nádherně krémové a velmi sladká dochuť odráží medové zpracování této kávy.
- Producenti: Finca de Santa María
- Oblast: Kolumbie, Zapatoca
- Zpracování: honey
- Odrůda: Castillo