Představujeme vám promytou Keňu od pražírny Industra Coffee, která nabízí všechny kvality co od ní očekáváte. V šálku najdete plné sirupové tělo s náloži lesního ovoce. Sladkost jahod s ostružinami je doplněná skvělou šťavnatostí červeného rybízu a rebarbory. To opravdu stojí za ochutnání!
Tegu je jméno z kikujštiny, které znamená “nízké místo” a je to název místní řeky. Tegu Factory (promývací stanice) je součástí zemědělského družstva Tekangu Farmers’ Cooperative Society (FCS). V posledních letech se jim daří vracet farmářům více než 85 % prodejní ceny a díky vysoké kvalitě kávy jsou vždy schopni získat ceny vyšší, než jsou běžné tržní standardy. V průběhu let se ukázalo, že jsou v kvalitě velmi konzistentní, a mají skvělé systémy pro sledovatelnost a kontrolu kvality. Společnost Tegu odebírá třešně od přibližně 1 200 drobných pěstitelů, kteří v průměru obhospodařují 0,4 hektaru kávovníků. Jejich celková produkce činí přibližně 330 tun třešní ročně. Fermentace se provádí sladkou říční vodou. Stejná voda se recykluje a používá se k promývaní několikrát během dne, což výrazně snižuje spotřebu vody. Družstvo Tekangu Farmers’ Cooperative Society (FCS) se nachází v Nyeri ve střední Keni. Nyeri se nachází na svazích hory Mount Kenya a spolu se sousedním regionem Kirinyaga je známé svými intenzivními, komplexními a chuťově výraznými kávami. FCS se skládá převážně z malých farem, z nichž každá má přibližně 100 stromů. Ty jsou sdruženy v družstvech, která zastřešují továrny, kam drobní pěstitelé dodávají své kávové třešně ke zpracování.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.