Výběrová káva Keňa NDIARA německé pražírny Rozali Coffee je charakteristická tóny třešní, čokolády a coly.
Ndiara je pojmenována po továrně v severní části Muranga'a, v divizi Mathioya, kde byla tato káva zpracovávána. Továrnu Ndiara provozuje 400 aktivních členů družstva Kiru Farmers Cooperative Society. Je to relativně malá společnost. Dává jim to však schopnost rychle provádět změny a vylepšení. Zemědělci si uvědomují, že zlepšení infrastruktury továrny přináší kávě vyšší kvality. Investovali tedy do třídicích stolů, lepších sušících lůžek a pokročilého depulpačního vybavení (odstraňování dužiny). Dále vybudovali jímku k čištění vody používané při zpracování kávy, aby se zabránilo kontaminaci. Výsledek je neuvěřitelný. Kávu v Keni lze obvykle dohledat v továrně nebo mlýně, kde se zpracovává. Většina pěstitelů kávy v Keni vlastní malou půdu pro pěstování plodin, včetně kávy. Při prodeji a zpracování kávy se tedy spoléhají na centrální procesorovou jednotku.
Káva je zpracována promytou metodou, kdy se nejdříve ručně sklidí zralé kávové třešně, aby byly následně tříděny. Dále pak projdou tzv. depulpačním strojem, kdy je narušena jejich dužina. Poté se třešně promývají vodou, aby byla odstraněna vrstva slizu, které je pod onou dužinou a následně se rozprostřou na vyvýšené africké postele, kde dochází k jejich rovnoměrnému sušení na Slunci, aby bylo dosaženo potřebné míry vlhkosti.
- Producent: Kiru Farmers Cooperative Society
- Farma: několik drobných farem v oblasti
- Nadmořská výška: 1.700 m.n.m.