Výběrová káva Keňa Mutero AB z britské pražírny Colonna Coffee je charakteristická tóny červeného ovoce, černého rybízu a typických keňských tónů.
Zpracovatelská stanice Mutero, kterou vlastní a provozuje Alvan Mutero, byla založena už před šesti desetiletími asi 100 kilometrů severně od hlavního města v regionu Kirinyaga. Během začátků samotného působení rostlo na pozemcích kolem 4 tisíc kávovníků. Po následném rozšíření v roce 2005 se na pozemku nachází celkem devět tisíc rostlin jedné z nejznámějších a nejoblíbenějších keňských odrůd SL28. Příznivé klimatické podmínky přinášející hodně sucha a minimum srážek výrazně podpořily kvetení kávovníků a postaraly se o jejich zdravý růst.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna větší část slupky a dužiny. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně zrnka čeká sušení 10 - 14 dní, které většinou probíhá na vyvýšených afrických postelích.
- Zpracovatelská stanice: Mutero