Keňa KII - 02/23

od The Coffee Collective

5.0(1 hodnocení)
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
The Coffee Collective
Země původu
Keňa výběrová káva Keňa
Region
Kyrinyaga
Odrůda
Batian, Ruiru 11, SL28, SL34
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Kandované ovoce, Ostružina, Rybízový džem
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Dlouho očekávaná šťavnatá novinka Keňa KII z dánské pražírny Coffee Collective uspokojí všechny milovníky vymazlených rybízových káv z Keni. Její vyšší acidita způsobena tradiční chutí po rybízovém džemu a ostružinách v kombinaci s výraznou sladkostí kandovaného ovoce vykouzlí ve výsledném šálku velmi vyváženou ovocnou senzaci, která potěší vaše chuťové pohárky. 

Stanici Kii provozuje družstvo Rungeto Society, které tvoří 850 drobných zemědělců a které řídí Danson Kangi. Toto družstvo bylo založeno v roce 1997 a je známé mimořádně vysokou kvalitou produkce. V Kii je káva pečlivě zpracovávána tak, aby vynikla její plná chuť a aroma a poskytla skutečně nezapomenutelný šálek kávy. Kii však zpracovává kávu již od roku 1995. Nachází se na úpatí hory Kenya a jméno dostala podle řeky, která jí protéká. Samotná voda z řeka se pak používá k samotnému promývání kávy. Káva pochází přímo z hory Keňa a někteří lidé tvrdí, že právě čerstvá a čistá voda z okolí hory může být jedním z důvodů průzračnosti a čajového aroma, které tato káva nabízí.

Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.

  • Producent: Danson Kangi
  • Zpracovatelská stanice: Kii
  • Nadmořská výška: 1.600 – 1.800 m n. m.
  • Sklizeň: říjen – prosinec

Hodnocení (1x)

Hodnocení celkem
5.0 / 5
Doporučuje
100%
1 z 1 uživatelů
Tomáš ověřený zákazník 24. Duben, 2023
Doporučuje produkt
250g

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5353 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice