Dlouho očekávaná šťavnatá novinka Keňa KII z dánské pražírny Coffee Collective uspokojí všechny milovníky vymazlených rybízových káv z Keni. Její vyšší acidita způsobena tradiční chutí po rybízovém džemu a ostružinách v kombinaci s výraznou sladkostí kandovaného ovoce vykouzlí ve výsledném šálku velmi vyváženou ovocnou senzaci, která potěší vaše chuťové pohárky.
Stanici Kii provozuje družstvo Rungeto Society, které tvoří 850 drobných zemědělců a které řídí Danson Kangi. Toto družstvo bylo založeno v roce 1997 a je známé mimořádně vysokou kvalitou produkce. V Kii je káva pečlivě zpracovávána tak, aby vynikla její plná chuť a aroma a poskytla skutečně nezapomenutelný šálek kávy. Kii však zpracovává kávu již od roku 1995. Nachází se na úpatí hory Kenya a jméno dostala podle řeky, která jí protéká. Samotná voda z řeka se pak používá k samotnému promývání kávy. Káva pochází přímo z hory Keňa a někteří lidé tvrdí, že právě čerstvá a čistá voda z okolí hory může být jedním z důvodů průzračnosti a čajového aroma, které tato káva nabízí.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Producent: Danson Kangi
- Zpracovatelská stanice: Kii
- Nadmořská výška: 1.600 – 1.800 m n. m.
- Sklizeň: říjen – prosinec