Milovníci šťavnatých káv, tato Keňa je tu pro vás. Promytých Keň na filtr sice najdete plno, ale tato od San Agustín rozhodně stojí za vyzkoušení! Těšit se můžete na šálek plný ovocných tónů. Najdeme zde citrusy, fialky, rybíz, ale i třeba čokoládu a karamel.
Továrna Gikirima se nachází ve městě Embu a patří do družstva Kibugu (které má celkem pět továren). Každý lot se skládá z kávy od stovek drobných pěstitelů z okolí mycí stanice (továrny). Tým v továrně třídí třešně před jejich zpracováním. Kávy se tradičně zpracovávají suchou fermentací, poté se promývají a třídí v kanálech a suší na vyvýšených lůžkách. Farmáři pěstují především odrůdy SL28 a SL34, ale jako téměř u všech keňských družstevních káv se zde může vyskytovat směs všeho možného. Dalšími běžnými odrůdami jsou K7, Ruiru 11 a nyní Batian.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1900 m n. m.