Keňa GATOMBOYA

od Diamond's Roastery

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Diamond's Roastery
Země původu
Keňa výběrová káva Keňa
Region
Nyeri
Odrůda
SL28, SL34
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Bílé hrozny, Pomeranč, Rybíz, Švestky
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva Keňa GATOMBOYA ze slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny pomerančů, švestek, bílých hroznů a rybízu.

Stanice Gatomboya se nachází nedaleko města Karatina v oblasti Nyeri, poblíž hranic s Kirinyaga. Je jednou z těch, které nám ukázaly, jak komplexní a krásné mohou být keňské kávy. Gatomboya pochází z místního dialektového slova, které znamená bažinu a odkazuje na vlhkou oblast kolem řeky Kirigu, která vede kolem mycí stanice. Stanice vznikla v roce 1987 a v současné době je v provozu téměř 700 aktivních členů, kteří dodávají třešně do mlýna, který každý rok vyprodukuje přibližně 450 tun zelené kávy. Ve stanici se káva třídí podle kvality a prochází 24 až 48 hodinami fermentace v závislosti na hustotě. Poté se suší na afrických postelích po dobu 10 dnů.

Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, zrna se nechají po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.

  • Zpracovatelská stanice: Gatomboya
  • Nadmořská výška: 1.900 m.n.m.

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5366 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice