Výběrová káva Keňa GATATHA NATURAL z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny banánového smoothie, brusinek, švestek a cukrátek.
Před 6 lety jsem poprvé zaznamenal něco jako naturální káva z Keni. Tehdy mě úplně nenadchla. Roky plynuly a já letos při výběru kafí na filtr z čerstvých sklizní narazil na tuhle exkluzivní záležitost. Takže si ji řádně užijte, protože kafe jako tohle se jen tak nevidí.
Absolutní většina keňských káv je zpracována promytou metodou. Existují i výjimky. Jednou z nich je farma Endebess.
Třešně jsou po sběru umyty vodou z místního potoka a následně sušeny 30 dnů na afrických postelích. Díky velkému množství cukrů ve slupce do sebe zrno absorbuje velké množství sladkosti, což se výrazně projeví v připraveném nápoji.
Tohle kafe velmi nápadně připomíná banánové smoothie s brusinkami a švestkami. Aby toho nebylo málo, v šálku vás zaujme také sladkost cukrátek. Mňam!
Pro upražení této kávy používám pražičku Loring S15 Falcon, která využívá jako hlavní zdroj šíření tepelné energie konvekci, tedy horký vzduch. Umožňuje mi to velmi precizně pracovat s chuťovými nuancemi této kávy a tím dokáži zachovat vysokou šťavnatost, ale také sladkost.
Pro přípravu filtrované kávy vždy používejte kávu nejdříve 7 dnů od data pražení. Předejdete tím nechtěným hořkým tónům v chuti.
Balíček je infuzován potravinářským dusíkem pro zpomalení oxidace zrn, proto si káva zachová svůj charakter i po 45 dnech od upražení.