Vánoce jsou skoro za dveřmi a ani pražírna Kaffeelix si pro kávomily nezapomněla připravit sváteční kávičku. Ta jejich je blendem toho nejlepšího z Rwandy, Etiopie a El Salvadoru. Její chuťový profil vypadá skoro jako recept na skvělé cukroví - oříšky, skořice, sušené ovoce, perníkové koření a hořká čokoláda doplněná o pomerančovou kůru. Jednoduše tekuté Vánoce!
Součástí tohoto svátečního blendu jsou tři kávy:
Jedna pochází z Rwandy: ta do šálku přináší rozmanité tóny koření. Spojení kvalitních kávových odrůd, skvělého klima a rozvoj washed (promytého) zpracování vede ve Rwandě k produkci nezaměnitelně explozivních šťavnatých ovocných káv, které by se daly nejvíce připodobnit lotům blízké Keni. Kávy mají typicky vyšší aciditu s divokým třpytivým aroma pomerančových květů a citronů, ale zároveň s plným krémovým tělem s až sametovou hebkostí.
Další součástí jsou zrna z Etiopie, která přispívají ovocným charakterem. Svým podnebím a rozeklaným terénem zdvihajícím se i do dvoutisícových nadmořských výšek je Etiopie pro kávovníky jako stvořená. Místní terroir propůjčuje kávám typickou svěží čistotu a lehkost těla.
A v neposlední řadě jsou to zrnka z El Salvadoru, která nabízí komplexní sladký nádech. El Salvador je posetý vyhaslými i aktivními sopkami, jeho vulkanická půda bohatá na živiny a minerály je proto rájem pro kávovníky a je i důvodem proč odsud pochází velké množství vítězných káv mezinárodních soutěží.