Vánoce, Vánoce přicházejí... a s nimi i vánoční limitka skvělé pražírny The Barn! Každoročně vám tato zrnka pomáhají naladit se na sváteční vlnu. Letos tomu nebude jinak. Zrnka této výběrovky z Hondurasu vám v šálku vykouzlí bohaté tělo plné sametových tónů nugátu, makadamových oříšků a luxusní vanilky. Kávička poslouží jako skvělý dárek, ale dělit se o ní určitě chtít nebudete.
Marysabel a Moises mají velký podíl na rostoucí pověsti honduraské kávy. Marysabelin otec Don Fabio provozuje kávové farmy v okolí Marcaly. Po mnoha letech slabých zisků se rozhodl předat půdu své dceři Marysabel a jejímu manželovi Moisesovi Herrerovi. Moises do rodinného podniku zapojil své vlastní farmy a společně mají téměř 200 hektarů kávy rozdělených na různých farmách. Manželé Caballerovi dbají na ekologickou udržitelnost svých farem. Velkou pozornost věnují zlepšování půdy na svých farmách, aby zajistili zdravé životní prostředí. Vyrábějí organické hnojivo z kravského a slepičího hnoje smíchaného s dužinou z kávových třešní a dalšího organického materiálu. Toto hnojivo se používá společně s některými minerálními hnojivy, aby se kávovníkům dostalo potřebných živin. Na farmách se také pěstují pomeranče, avokádo, květiny, banány a další ovoce, které slouží sběračům k jídlu a vytváří na farmách biologickou rozmanitost, která zajišťuje dobré podmínky pro růst a stín pro kávovníky.
Kávy rodiny Caballero se zpracovávají v jejich mlýně Beneficio v Xinacla. V tomto centrálním mlýně se shromažďují třešně z jednotlivých farem a zpracovávají se zde kávy. Místní sběrači jsou najímáni a školeni tak, aby vybírali pouze ty nejzralejší třešně. Po odstranění dužiny se kávy 12 hodin fermentují na sucho a poté se promyjí ve vodních kanálech, aby se odstranila všechna plovoucí, nezralá zrna. Veškerá káva se pomalu suší na vyvýšených lůžkách. Tento klasický proces promývání pomohl získat sladkou, čistou kávu, která uspokojí všechny chuťové buňky.
- Nadmořská výška: 1600 m n. m.