Výběrová káva Honduras EL MANDARINO z české pražírny Monogram je charakteristická tóny červeného jablka, švestek a oříšků.
Jesus Lemus Leon je farmář pěstující kávu na farmě El Mandarino, v Hondurasu. V nadmořské výšce 1450 m.n.m. pěstuje především odrůdy Red Catuai a Obata. Svoji práci má postavenou především na drobnějších produkcích, zvaných také mikroloty. Gualme je oblast známá svou velmi vysokou produktivitou a kvalitou kávy. Jesusova farma se zabývá v 90% micro-loty a vyznačuje se skvělou vyvážeností, přirozenou aciditou v kombinaci s dokonalou sladkostí. Jesusovy kávy vykazují velkou komplexnost, kombinují přirozenou kyselost, sladkost a komplexnost přidanou dokonalým zpracováním.
Káva je velmi důkladně tříděna, zpracovávána výhradně mokrou metodou, přes noc fermentována, sušena na lůžkách 10-15 dnů. Po celou tu dobu jsou kávové třešně pečlivě obraceny a to každou hodinu. Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, nechají se zrna po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do předmývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Nadmořská výška: 1.450 m.n.m.
- Producent: Jesus Lemus Leon