Tahle výběrovka z pražírny Nordbeans sedne snad každému kávomilovi, který má rád filtrovanou kávu. Můžete se těšit na sladký Honduras s chutí červených bobulí a typicky jablečnou aciditou a ostružinovou dochutí. Užijte si toto kafčo i vy!
Kávy z Hondurasu už několik let pražírna vybírá od rodiny Moreno z hornatých hřebenů regionu Santa Bárbara. Zpracování kávy je tu opravdu náročné, blízká džungle s sebou přináší vlhké počasí a neustálou hrozbu deště. Výběrová káva zde nemá dlouhou historii. Za všechny kávy vděčí usilovné práci exportéra Bena Paze, který vynakládá nesmírné usilí, aby mohl kávy od bratrů Morenových exportovat s maximální transparentností.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1600 m n. m.