Hledáte jemně ovocná, zajímavá zrnka na přípravu espressa? Právě jste je našli. Slovenská pražírna Good Times Coffee přesně takovou kávičku nabízí. V tomto šálku objevíte tóny borůvek a plnou chuť a svěžest portského vína. Takové espresso bude skvěle chutnat samotné i s mlékem.
Dříve znám spíše pro export komoditní kávy, Honduras je dnes hrdým producentem kvalitní výběrové kávy a to dokonce tím největším ve Střední Americe. I když musí bojovat s vysokou vlhkostí ztěžující zpracování kávy, i tak dokáže vytvářet kávy plné hřejivé čokolády, sladkých tónů vanilky a šťavnatosti exotického ovoce doplněné o jiskrný podtón rumu. Diverzita mikroklimatu regionů Hondurasu je tak výrazná, že je každá káva opravdovým unikátem.
Třešně jsou ponechány po sklizni sušení a fermentaci na betonových podlahách, či vyvýšených afrických postelích. Třešně jsou při tom neustále otáčeny a prohrabovány, zakrývány před rosou a deštěm, aby nepodléhali plísním a hnilobám. Po třech až šesti týdnech se třešně přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již třesně oloupají, zrnka očistí, rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Naturální metoda přináší v šálku plné hutné tělo a sladkost zralého ovoce a pralinek. Zároveň je šetrnější k životnímu prostředí, jelikož se při ní spotřebuje jen malé množství vody.
- Nadmořská výška: 1450–1550 m n. m.