Výběrová káva Honduras CATALINO ARGUETA z slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny bobulového ovoce, sladké limonády s květinovou dochutí.
Farmář Catalino vyrůstal na farmě La Esperanza, která patřila jeho prarodičům. Péče o kávovníky a výpomocné práce vždy dělal s radostí. Jeho dědeček mu postupně předával své dlouholeté zkušenosti, ale v roce 2002 se Catalino rozhodl, že půjde žít svůj americký sen do USA. V roce 2010 si uvědomil co do jeho života přinášelo nejvíc radosti a byla to právě práce s kávou. Ještě v tom roce učinil zásadní rozhodnutí a vrátil se do rodného Hondurasu. Začal pomáhat svým sousedům s dopravou a prodejem kávy. Právě tehdy zjistil, že za zrnka výběrové kvality může dostat mnohem lépe zaplaceno. Pro něj to byla velká motivace, a proto si v roce 2011 založil vlastní farmu. Momentálně ji řídí společně s jeho bratrem a kvalita jejich kávy rok od roku stoupá.
Honey metoda v sobě kombinuje to nejlepší z metody promyté i z naturálního zpracování. A v chuti také kombinuje chuťové aspekty obou metod. Šálek takto zpracované kávy bývá čistý s aciditou žlutého ovoce, s krémovým tělem a v chuti nalezneme cukrovou třtinu, karamel nebo fíky. Jak ale vlastně samotné honey zpracování probíhá? Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Nadmořská výška: 1.640 m.n.m.
- Sběr: 6/2021
- Odrůda: Catuai 35%, IH90 65%
- Farma: Finca La Esperanza