Honduras CATALINO ARGUETA

od Diamond's Roastery

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Diamond's Roastery
Země původu
Honduras výběrová káva Honduras
Region
La Paz
Odrůda
Catuai, Ihcafe 90
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Medové (honey)
Chuťový profil
Bobulové ovoce, Květiny, Limonáda
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva Honduras CATALINO ARGUETA z slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny bobulového ovoce, sladké limonády s květinovou dochutí.

Farmář Catalino vyrůstal na farmě La Esperanza, která patřila jeho prarodičům. Péče o kávovníky a výpomocné práce vždy dělal s radostí. Jeho dědeček mu postupně předával své dlouholeté zkušenosti, ale v roce 2002 se Catalino rozhodl, že půjde žít svůj americký sen do USA. V roce 2010 si uvědomil co do jeho života přinášelo nejvíc radosti a byla to právě práce s kávou. Ještě v tom roce učinil zásadní rozhodnutí a vrátil se do rodného Hondurasu. Začal pomáhat svým sousedům s dopravou a prodejem kávy. Právě tehdy zjistil, že za zrnka výběrové kvality může dostat mnohem lépe zaplaceno. Pro něj to byla velká motivace, a proto si v roce 2011 založil vlastní farmu. Momentálně ji řídí společně s jeho bratrem a kvalita jejich kávy rok od roku stoupá.

Honey metoda v sobě kombinuje to nejlepší z metody promyté i z naturálního zpracování. A v chuti také kombinuje chuťové aspekty obou metod. Šálek takto zpracované kávy bývá čistý s aciditou žlutého ovoce, s krémovým tělem a v chuti nalezneme cukrovou třtinu, karamel nebo fíky. Jak ale vlastně samotné honey zpracování probíhá? Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.

  • Nadmořská výška: 1.640 m.n.m.
  • Sběr: 6/2021
  • Odrůda: Catuai 35%, IH90 65%
  • Farma: Finca La Esperanza

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5366 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice