Představte si chuť červeného jablka v čokoládě s příměsí lískových oříšků a jemného kakaa. Tuhle pořádně sladkou a jemnou kávičku pro vaše šálky připravila slovenská pražírna Diamond's Roastery a je jednoznačně ideální volbou pro milovníky sladké čokoládové kávy a vychutat si jí nyní může každý mlsný jazýček.
Guatemala Primavera Sisterhood vznikla na oslavu úsilí žen, které pěstují kávu v regionu Huehuetenango. Oblast často nazývaná "Huehue" se nachází na západě Guatemaly, na hranicích s Mexikem. Když pražírny nakupují tuto kávu, část ceny se vrací ženám pěstitelkám a tím se zlepšuje jejich životní úroveň. Tato směs výběrové kávy se skládá z odrůd Caturra a Bourbon. Zrna byla vypěstována v nadmořské výšce 1 650 metrů a následně pečlivě ručně sklizena. Ty třešně, které ještě nejsou zralé, se nechávají na větvích kávovníku a vybírají se jen ty nejčerstvější a nejzralejší.
A jak byly kávové třešně zpracovány?
Kávová zrna se podrobí promytému procesu. Při zpracovávání touto metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. V poslední fázi se kávová zrna suší, dokud nedosáhnou vlhkosti 9 až 12 %. Poté už jsou zelená zrna připravena na export do pražíren. Tento způsob zpracování zaručuje, že se do pražírny dostanou jen ta nejlepší zrna.
- Nadmořská výška: 1650 m n.m.