Výběrová káva Guatemala LOS LAURELES z britské pražírny Square Mile je charakteristická tóny žlutých švestek, mandlí a datlí.
Další z fantastických lotů, které jsme vybrali při návštěvě našeho předního partnera Primavera Coffees v Huehuetenangu v Guatemala City; je čas přivítat Laureles v obchodě! Vyrábí ji Luis Hernandez Lopez, farma se nachází v San Antonio Huista a je pojmenována po Laureles - nepříliš běžném stinném stromu vysazeném na jeho farmě. Luis sbírá jen ty nejzralejší třešně, kávu drtí ještě v den sběru a nechává ji 36 hodin fermentovat, poté ji promyje a nechá 4-5 dní sušit na terase. Luis pracoval jako zedník, aby si našetřil peníze na konstrukci, a když převzal pozemek po svém otci, začal se věnovat pěstování kávy a jak on sám tvrdí: "Nebylo to snadné, protože musíte hospodařit se zdroji, které máte, ale podařilo se nám zasadit více kávy."
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Farmář: Luis Hernandez Lopez
- Nadmořská výška: 1550 m n.m.