Na téhle promyté Guatemale od pražírny Kmen Coffee Roasters je zábavná její pestrost a variabilita. To znamená, že espresso z ní je na začátku šťavnaté po červených hroznech, tělo je pak sladké jako datle a v závěru doznívá plná chuť sušených švestek. S mlékem se chová sladce a mírumilovně.
Kávová zrna odrůd Caturra a Bourbon vypěstoval uznávaný lékař Jorge Vides na své farmě La Bolsa v jazykolomné oblasti Huehuetenango. Kávovníky tu rostou ve stínu tropických stromů Inga, které jim zajišťují perfektní ochranu před přímým sluncem, a vápencové podloží dodává zrnkům jablečnou aciditu a bohaté melasové tělo.
Kávová zrna byla zpracována promytou metodou. Při tomto zpracování třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů – dužiny. Posledním krokem je následné sušení do dosažení optimálního procenta vlhkosti.