Ponořte se do světa Friedhats, kde se křehké tóny zeleného jablka mísí se sladkou chutí lískového oříškového zmrzlinového krému a delikátním nádechem oolong čaje. Tato promytá káva, i přes svou jemnou a elegantní chuť, vás zaujme svým krémovým tělem, které objímá každý chuťový poháreček. Káva je pražena jako omni, u kterého si můžete hrát s množstvím a přípravou, a tak objevit nepřeberné množství sladkých možností a nuancí. Ochutnávka této kávy je jako malý dobrodružný výlet, který vám umožní objevit nové a nečekané smyslové zážitky.
Josefa Perez je první generací pěstitelů kávy a věnuje se svému řemeslu. Dopoledne pracuje s manželem jako sběračka pro jiné farmy a odpoledne se vrací na svou farmu, aby se věnovala svým vysoce kvalitním partiím. Její farma je součástí družstva El Sendero v Huehuetenangu, které mnoha farmářům umožnilo dostat se na trh se speciálními produkty a pomáhá ekonomicky podporovat její rodinu.
Promytá metoda zpracování kávy je jedna z nejčastěji používaných technik, která zdůrazňuje jemnost a komplexnost chuti. Tento proces začíná odstraněním plodu kávového stromu od zrna, které se pak umístí do vodních nádrží, kde probíhá fermentace, díky které se od zrn oddělují zbytky dužniny. Po fermentaci se zrna důkladně opláchnou a nechají se vysušit, buď na slunci nebo v sušárnách. Tato technika, ačkoliv náročnější a dražší ve srovnání s ostatními, produkuje čistou kávu s výraznými ovocnými tóny a vysokou aciditou, které jsou v kávovém světě vysoce ceněny.
- Nadmořská výška: 1730 m n.m.
- Farma: Q’antxabina
- Farmář: Josefa Perez