Výběrová káva Guatemala ASPROCDEGUA z české pražírny Industra Coffee je charakteristická tóny ostružin, karamelu a pekanových ořechů.
Tato promytá Guatemala nabízí čisté a svěží tóny ostružin a sladkost pekanových ořechů. Očekávejte plné a svěží espresso!
Asociación de Productores de Café Diferenciados y Especiales de Guatemala (ASPROCDEGUA) je producentská organizace, kterou založil Noe Quintero. Má 664 přispívajících členů, z nichž 394 má certifikaci ekologického zemědělství. Členové vlastní malé farmy, každá o průměrné rozloze 2 hektary, na kterých pěstují kávu společně s dalšími plodinami - banány, citrusové plody (pomeranče a citrony), avokádo, guavu, nebo manioku. Organizace nabízí svým členům přístup k technické pomoci a běžně poskytuje služby, jako je analýza půdy, testovací farmy a sociální projekty založené na potravinové bezpečnosti, vzdělávání a výživě. Drobní zemědělci sdružení v ASPROCDEGUA pocházejí z několika různých obcí v oblastech San Marcos, Cuilco, Colotenango, Santa Bárbara, San Sebastián Huehuetenango, Sipacapa, San Antonio Huisa, Cantinil Union, San Pedro Necta, Todos Santos a Concepción Huista.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1 600 - 2 200 m n. m.