Pro většinu kávomilů je hledání dokonalého šálku kávy jako honba za pokladem. Etiopie TELILA HONEY GENJI CHALLA je poklad, který vás přenese do exotické krajiny známé pro svou bohatou kávovou historii. Rozmanité chuťové profily jsou pro etiopské kávy naprostým standardem a tato káva není výjimkou. Je svěží a šťavnatá po mandarinkách, sladká po nektarinkách a sirupu. Dalo by se říct, že se jedná o klenot z truhly pokladů britské pražírny Square Mile.
Medový proces není pro etiopský kávový průmysl typický a tak není překvapením, že zpracovatelem této kávy je opravdový průkopník – Telila Mike Mamo, který začal nakupovat třešně v sezóně 2018-2019 a od té doby se stal v regionu synonymem pro kvalitu.
U medové (honey) metody třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Nadmořská výška: 2 000 m n. m.
- Producent: drobní zemědělci
- Sklizeň: srpen 2022