Výběrová káva Etiopie SIDAMO - bezkofeinová z rumunské pražírny MABÓ Coffee Roasters je charakteristická tóny květin, kakaa a borůvek.
Sidamo je nejproduktivnější region produkující kávu v Etiopii. Do roku roku 1995 to byla samostatná provincie. V současné době je oblast rozdělena na administrativní oblasti SNNPR, Somálsko a Oromia. Pěstitelské mikroregiony kávy Guji a Yirgacheffe se nacházejí také v Sidamu, ale jsou uváděny na trh pod jejich vlastním jménem. Proces CO2, díky kterému je tato káva zbavená kofeinu objevil (náhodou) v roce 1967, chemik jménem Kurt Zosel z Institutu Maxe Plancka.
Metoda CO2”:
- Nejdříve se zrna očistí a následně hydratují, což způsobí nárůst jejich velikosti, tím se otevřou lépe póry zrna a molekuly kofeinu se “mobilizují”.
- V druhé fázi se hydratovaná zrna dostanou pod tlakem do kontaktu s tekutým oxidem uhličitým, což ve vteřině spolu s obsaženou vodou v zrnech vytvoří perlení a tyto bublinky působí jako malé magnety, které na sebe váží molekuly kofeinu a tím jej extrahují ze zrna.
- Následně je tato perlivá voda obohacená o kofein odpařována, respektive se odpaří oxid uhličitý společně s kofeinem a zbytková čistá voda opět putuje zpět do procesu.
- Tento proces se opakuje tak dlouho, dokud není dosažena požadovaná hladina kofeinu. Zrna jsou pak mechanicky sušena až do bodu dosažení ideální původní vlhkosti.
Takže žádné chemikálie, zpětná upcyklace použité vody, žádné odpadní látky. Navíc CO2 na sebe neváže žádné bílkoviny ani uhlohydráty, tudíž si káva uchovává svou chuť.
- Oblast: Sidamo
- Zpracování: Decaf - kofeinu zbavená káva (technikou CO2)