Pro všechno milovníky šťavnatých a ovocných káv přichází česká pražírna Beansmith.s s parádní naturální Etiopií. V chuti najdete jablíčko, broskve a na závěr vám tuto sladkost doplní brusinky a černý čaj oolong. Skvěle se hodí na filtru a je vhodná na každodenní popíjení.
Tento náš malý mikrolot pochází z komunity Shantawene. Odaco je oblíbené jméno stromu v této oblasti, lot tak svým názvem odráží silnou kulturu Shantawene, obyvatel regionu Sidama. Celá komunita se pod stromem Odaco schází, aby řešila konflikty v oblasti.
Daye Bensa je obzvláště komunitně orientovaný podnik, který farmářům poskytuje dodatečné bonusové platby na základě objemu, kterým přispívají do mikrolotů a odměňuje konzistentnost rok co rok. V letošním roce také odměnili své pracovníky na farmě za klíčovou roli, kterou mají během procesu sušení. V neposlední řadě neustále spolupracují s řediteli škol ve vesnicích v okolí stanice a zajišťují školní pomůcky pro žáky, kteří se potýkají se základními potřebami, jako jsou poznámkové bloky nebo pera. Zrna pochází od 563 členských farmářů z oblasti SHANTAWENE ze zpracovatelské stanice Gatta Daye Bensa. Mikroloty ze stanice Daye Bensa jsou limitovanou produkcí a tento přístup jim pomáhá soustředit se na kvalitu kávy.
Jakmile jsou kávové třešně přineseny na farmu, jsou tříděny tzv. floatingem, neboli plavením a vybíráním zralých třešní. Poté se třešně suší na afrických postelích po dobu 13-15 dnů a na každou jednotlivou postel je přidělen jeden člověk, který každých 15 minut otáčí třešně, aby se zajistila rovnoměrnost sušení.
- Nadmořská výška: 2000 - 2200 m n. m.
- Farma: Gatta Daye Bensa