Tuto kávu původem z Etiopie si rozhodně nebudete chtít nechat ujít. Dánská pražírna Original Coffee přináší tuto parádní, naturálně zpracovanou kávičku právě z Etiopie, která vás překvapí svým neodolatelně šťavnatým aroma manga, borůvek a jahod. Je to dokonalá volba pro všechny milovníky kávy, kteří si chtějí užít ten pravý etiopský zážitek.
Káva pochází z woredy Nensebo (okres Západní Arsi) v regionu Oromia v Etiopii. Je součástí zóny Guji, pojmenované podle kmene místních Oromů. Soukromá mycí stanice Mandoyea, založená v roce 2018, denně sbírá úrodu od přibližně 600 drobných pěstitelů z okolí. Drobný zemědělec obhospodařuje v průměru plochu menší než 1 hektar, na které roste až 1500 stromů. Používání chemikálií a prořezávání keřů zde není běžné, pěstování lze tedy standardně považovat za ekologické.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 2000 m n. m.