Výběrová káva Etiopie NEGELE GURBITU z pražírny Orbita je charakteristická tóny čokolády, pomeranče a cideru.
Když vstoupíme do světa promytých káv v jižní Etiopii, tak nejznámější jména jsou oblasti Yirgacheffe a Sidama. Oblast Sidama, která se nachází v jižní Etiopii, se vyznačuje vysokou kvalitou kávy. Oblast Gedeo je pojmenována podle národa Gedeo, jehož pozemky se na tomto území nacházejí. Rozkládá se jižně od Sidamy jako úzký pruh země podél východního svahu Etiopské vysočiny v regionu Oromia. Mycí stanice využívá kávu od farmářů z této oblasti a má zázemí pro výrobu velmi kvalitní kávy. Zpracovávají se zde jak promyté, tak naturální kávy, k čemuž mají k dispozici 12 fermentačních nádrží a 160 afrických lůžek, které prospívají naturální kávě. Na druhé straně zde najdete také důležitou plodinu rostlinu Enset, která poskytuje obživu rodinám, protože má velmi vysokou nutriční hodnotu.
Tato káva se zpracovává naturální metodou. Zralé třešně se vybírají v mycích stanicích a oddělují se podle hustoty. Ty, které jsou zařazeny do stupně 1, protože váží více, se suší na slunci na afrických lůžkách po dobu přibližně 21 dní. Po těchto 21 dnech se ze zrn odstraní slupka a spolu s pergamenovou vrstvou se nechávají odpočívat ve skladu.
- Nadmořská výška: 1.950 – 2.150 m n. m.
- Mycí stanice: Hafursa Haru Station
- Producent: Agricultores de la zona