Výběrová káva Etiopie HAMBELA z německé pražírny van Gülpen Coffee Roasters je charakteristická tóny borůvek, jasmínu a broskví.
Stanice Hambela, kde se tato káva zpracovává odebírá kávové třešně od 680 drobných pěstitelů v oblasti kolem Dintu v okrese Ambela. Kávovníky několika odrůd (Kudhume, Welisho, Dego) jsou pěstovány v poměrně vysoké nadmořské výšce, která dosahuje až 2.400 m.n.m. Káva je zpracována suchou neboli naturální metodou, kdy je sušena na Slunci a díky tomuto procesu můžeme nacházet ve výsledném chuťovém profilu ovocnou sladkost.
Suché zpracování kávy spočívá v ruční sklizni pouze nejzralejších kávových třešní, které se ručně třídí od defektních plodů a následně je narušena jejich dužina. Po této fázi následuje proces sušení, který trvá několik dnů. Vrstva slizu, která na kávě při sušení zasychá taktéž ovlivňuje výslednou chuť po pražení. Při sušení, při kterém plody i kvasí, jsou třešně neustále kontrolovány a pravidelně převraceny, aby došlo k jejich rovnoměrnému prosušení a bylo dosaženo požadované úrovně vlhkosti.
- Producent: 680 drobných farmářů
- Nadmořská výška: 2.100 - 2.400 m.n.m.
- Sklizeň: Prosinec 2020 - únor 2021