Výběrová káva Etiopie DERI KOCHA z francouzské pražírny Café Mokxa je charakteristická tóny karamelu, exotického ovoce a citrusů.
Tento mikrolot pochází ze západní části etiopské oblasti Guji, přesněji z mycí stanice Derikocha. Producenti, kteří se usadili v nové rozsáhlé oblasti panenské půdy a lesa, rok co rok objevují nové etiopské profily. Aby bylo možné nabízet kávové třešně trvale vysoké kvality, procházejí pěstitelé kávy, kteří tento lot dodávají, školením. Třešně sklízejí a třídí členové rodiny ručně a poté je myjí a suší na afrických záhonech.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1900 - 2100 m n. m.
- Producent: Derikocha Coopérative
- Odrůda:74110, 74112