Výběrová káva Etiopie CHELCHELE z německé pražírny Rozali Coffee je charakteristická tóny bobulového ovoce, dulce de leche, a květin.
Káva pochází z mycí stanice v Chelchele, kde místní drobní zemědělci přinášejí svá zrnka ke zpracování. Chelchele leží v okrese Kochere v regionu Yirgacheffe. Odrůda, která se tam pěstuje je Heirloom a káva roste ve výšce nad 1.700 metrů nad mořem. Vyniká zejména šťavnatou chutí připomínající kompot z bobulovitého ovoce a díky suchému zpracování v kávě můžeme objevovat také sladší tóny španělského dulce de leche - jde o směs mléka a karamelizovaného cukru, ze kterých vzniká sladký pokrm. Během období sklizně prodávají farmáři své kávové třešně místní mycí stanici nebo centrální zpracovatelské jednotce, kde jsou třešně tříděny, míchány a zpracovávány. Je běžné, že mycí stanice přijímají třešně od tisíců malých farmářů, což velmi ztěžuje dohledání, ze kterých farem kávy pocházejí.
Káva je zpracována tzv. suchou neboli naturální metodou, kdy jsou kávové třešně ručně sklizeny. Následně se depulpují, což značí proces, kdy je odstraněna dužina, aby tak bylo obnaženo samotné zrnko ještě s vrstvou slizu, která při sušení na zrnku zasychá a díky tomu se ve výsledné chuti mohou objevovat sladké tóny. Třešně jsou rozprostřeny na africké vyvýšené postele, aby tak došlo k jejich rovnoměrnému sušení dokud zrnka nedosáhnout potřebné úrovně vlhkosti, aby tak mohla být dále tříděna a připravována do pytlů na export.
- Nadmořská výška: 1.700 m.n.m.