Doručení do Vánoc: Doručenína adresu
Stíháme(1-3 pracovní dny)

Etiopie BULIYE - filtr

od Pikola

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Varianta:

Pražírna
Pikola
Země původu
Etiopie výběrová káva Etiopie
Region
Guji
Odrůda
Heirloom
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Suché (natural)
Chuťový profil
Černý čaj, Citrusy
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva Etiopie BULIYE z šumperské pražírny Pikola je charakteristická tóny černého čaje a citrusů.

Guji je jednou z nejoblíbenějších oblastí pěstování kávy v Etiopii a patří mezi ty nejproslulejší na celém světě. Sibu je zpracovatelský/vývozní podnik provozovaný společností Kedir Hassen (samotné slovo odkazuje na tradiční etiopskou pochoutku - pražené kávové třešně smažené na másle) s několika mycími stanicemi po celé jižní Etiopii. Mycí stanice Buliye se vyznačuje tím, že produkuje pouze suchou/přírodně zpracovanou kávu a odebírá třešně od přibližně 200 farmářů z měst Buliye, Wamana, Borticha a Dabaye. Díky stovkám vyvýšených sušících postelí, z nichž část je strategicky zastíněna, aby bylo možné pečlivě kontrolovat tempo sušení, produkuje tato stanice skutečně vynikající kávy, které evokují velké a těžké plody, díky nimž je tento styl proslulý, a zároveň se vyhýbají drsným a polarizujícím chutím způsobeným přílišnou fermentací, které jsou často mylně považovány za součást jeho kouzla.

Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo

  • Nadmořská výška: 1 900 - 2 200 m n. m.
  • Zpracovatelská stanice: Buliye

Další kávy od Pikola

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5905 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice