Super ovocná Etiopie ze španělské pražírny Kima Coffee je vhodná na každodenní popíjení a na chuť jí jistě přijdou všichni fandové pořádně šťavnatých anaerobek. V chuti najdeme čerstvě natrhané borůvky, třešně a zralé sladké banány. Tuto skvělou kombinaci pak doplňují v závěru natrhané fialky. Prostě anaerobní Etiopka, jak má být!
Buku Sayisa v překladu znamená požehnané údolí. Není tak náhodou, že právě odtud pochází tato káva. Tato oblast Hambela Wamena je jednou z těch vyšších, což z ní dělá skvělou oblast pro pěstování kávy. Zemědělci, kteří sem rozvážejí třešně, musí kvůli nerovnoměrnému terénu jezdit na koních. Přibližně 430 z nich nosí své kávové třešně do místního zpracovatelského závodu, kde na zpracování kávy dohlíží manažer Esayas Beriso.
K anaerobní fermentaci se vybírají pouze plně zralé třešně. Třešně se pak zabalí do velké uzavřené plastové nádoby a nechají se 18 až 24 hodin anaerobně (bez přístupu kyslíku) fermentovat. Během tohoto procesu mikroorganismy spotřebují veškerý kyslík v nádobě, což znamená, že hůře přežívají. Naopak ti, kterým se daří v prostředí oxidu uhličitého (typický vedlejší produkt mikrobů dýchajících kyslík), mohou při kvašení převládnout. Po fermentaci se třešně opatrně vyjmou z plastové nádoby a nechají se přibližně 2 až 3 týdny sušit na přímém slunci na vyvýšených záhonech po dobu přibližně 2 až 3 týdnů. Pracovníci kávu často otáčejí, aby podpořili rovnoměrné sušení.
- Nadmořská výška: 2350 m n. m.
- Producent: Esayas Beriso