Výběrová káva Etiopie BUKU SAYISA z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny broskve, grepu, karamelu a tropického ovoce.
Slavnostně dorazila etiopská naturálka na esko! Všichni slavíme. Proč? Tohle kafíčko je asi nejzajímavější naturální Etiopie na espresso, jakou jsem kdy měl. Pochází od farmářů z okolí vesnice Buku Sayisa v regionu Guji. Přibližně 430 z nich nosí své kávovníkové třešně do místního zpracovatelského závodu, kde na zpracování kávy dohlíží manažer Esayas Beriso. A co je na tomhle lotu zvláštní? Esayas se rozhodl jej zpracovat anaerobní fermentací. Třešně byly na 24 hodin uzavřeny v plastových sudech. Díky absenci vzduchu došlo v kávě k rozvinutí jedinečných chutí a aromat. Následně se káva sušila 3 týdny i s dužinou na afrických postelích.
Pro upražení této kávy používám pražičku Loring S15 Falcon, která využívá jako hlavní zdroj šíření tepelné energie konvekci, tedy horký vzduch. Umožňuje mi to velmi precizně pracovat s chuťovými nuancemi této kávy a tím dokáži zachovat vysokou šťavnatost, ale také sladkost. Pro přípravu filtrované kávy vždy používejte zrna nejdříve 7 dnů od data pražení. Po 1. otevření nechejte balíček alespoň 4 hodiny „vyvětrat“, než kávu začnete připravovat. Předejdete tím nechtěným hořkým tónům v chuti. Balíček je infuzován potravinářským dusíkem pro zpomalení oxidace zrn, proto si káva zachová svůj charakter i po 45 dnech od upražení.
- Nadmořská výška: 2000 m n. m.