Tato výběrovka se vymyká všem představám, které o etiopských kávách máte. Nenechte se zmást aromatem šípkového čaje, či návykovou kyselostí liči. Tato káva vás překvapí máslovým nádechem Ghí a karamelovými tóny sladkého tabáku. Tahle etiopka je jízda!
Když se vydáte po známé silnici z Addis Abeby přes Yirga Alem a Dilla směrem na Yirgacheffe, projedete bohatou oblastí Sidamo. Zde potkáte Saida Adema Bedaneho, majitele mycí stanice Bonko. Zemědělci z regionu Sidama dodávají zralé červené třešně přímo do mycí stanice. Odtud se Said plně věnuje dodávkám nejkvalitnějších promývaných odrůd Sidamos, jako je tento lot.
"Okolí promývací stanice je vhodné pro pěstování speciální kávy. Stanice je také dobře vybavena pro zpracování 165 000 kg zelené kávy při každé sklizni, a to pomocí: jednoho rozvlákňovacího stroje Agard (třídiskového), fermentačních zásobníků a dostatečného počtu sušících lůžek. Jako majitel prací stanice Bonko vnímám zemědělce jako rovnocenné partnery. Když sklidí úrodu ze svých jednoho až dvou hektarů půdy a dodají zralé červené třešně do prací stanice Bonko, odměníme je lepšími cenami. Také darujeme knihy místní škole a vozíme nemocné do nejbližší nemocnice - pomocí našeho firemního nákladního auta," vysvětluje Said Adem Bedane.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1 994 m n. m.
- Sklizeň: 11/2020 - 1/2021