Výběrová káva Etiopie BIFTU GUDINA z britské pražírny Square Mile je charakteristická tóny malin, medu a marshmallow.
Káva Biftu Gudina, která je skvělým příkladem odkazu společnosti Technoserve v západní Etiopii, je vzorem pro některé z nejlepších promytých káv, které se dnes v regionu vyrábějí. Družstvo Biftu Gudina bylo založeno v roce 2012 a působí v odlehlé kapse regionu Agaro v západní Etiopii. Díky omezené infrastruktuře chodili farmáři se svou úrodou do nejbližšího města Bashesha pěšky, což způsobovalo, že se jim třešně cestou otloukaly, lámaly a překvašovaly. S pomocí společnosti Technoserve družstvo Biftu Gudina nejprve vybudovalo mokrý mlýn a štěrkovou cestu do Basheshy. V roce 2009 začala společnost Technoserve pracovat v Etiopii s dvojím posláním: zlepšit kvalitu kávy a zajistit, aby farmáři dostávali vyšší procento z hodnoty své produkce.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1980-2200 m.n.m.
- Odrůda: 1274 regionálních odrůd