Výběrová káva Etiopie BIFTU GUDINA lot #7 z české pražírny COKAFE je charakteristická tóny nektarinek, ostružin, kiwi a čaje Earl Grey.
Kooperativa Biftu Gudina funguje od roku 2012. Patří do ní na 150 malých farmářů, kteří vlastní políčka nedaleko města Jimma. Farmáři benefitují z vysokých nadmořských výšek a půdy bohaté na živiny. Výsledkem jsou lehká a svěží zrnka, která mají ve světě výběrové kávy zvučné jméno. Perfektní, čistá a jiskrná Etiopie Biftu Gudina je plná nektarinek, ostružin, kiwi a čaje Earl Grey. Biftu Gudina je káva zpracovaná promytou metodou. Poté, co malí farmáři doručí sklizeň, jsou třešně ručně protříděny. Nedozrálé a přezrálé třešně jdou z kola ven. Následně putuje sklizeň do loupačky, kde se odstraní slupka a dužina. Poté se káva namáčí ve vodních nádržích po dobu osmi hodin. Po koupeli se zrna suší na slunci 10 až 14 dní, než dosáhnou ideální vlhkosti. Následuje finální protřízení a sklizeň je připravena k expedici. Ve světě výběrové kávy je farma proslulá, sklizeň je většinou vyprodána dřív než se dostane do Evropy. V čele Biftu Gudina stojí schopný ředitel, který dlouhodobě spolupracuje s naším dodavatelem kávy. I díky tomu se nám povedlo část sklizně získat pro naši pražírnu a hlavně pro vás.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích.
- Nadmořská výška: 1.900 m.n.m.
- Sklizeň: březen 2021