Výběrová káva Etiopie ATIKLET DEJENE ze slovenské pražírny Sweet Beans Coffees je charakteristická tony manga, broskví a červených švestek.
Tento mikro lot pochází z komunity Shantawene a byl nazván „ODAKO“, aby odrážel mocnou kulturu obyvatel Shantawene, Sidamy. Káva pochází od 563 farmářů z Daye Bensa a farmy Gatta Daye Bensa. Daye Bensa je obzvláště „komunitně“ orientovaný podnik poskytující farmářům další bonusové platby na základě objemu, kterým přispívají do mikro lotů. Odaco je název stromu. Je to místo, kde se pod stromem schází komunita, aby vyřešila konflikty v této oblasti. Podobná tradice existuje například i v jiných částech Etiopie. Jakmile je káva přijata, roztřídí se a vyberou pouze zralé třešně. Poté se suší na afrických postelích v pytlích, aby se urychlil rovnoměrný proces fermentace, který trvá 16 dnů. Třešně jsou sušené ve spacácích na stolech procházejí 72 hodinovým anaerobním procesem v plastových nádobách, bez kyslíku. Každému jednotlivému lůžku je přiřazena jedna osoba, která třešně každých 15 minut otáčí, aby se zajistilo rovnoměrné sušení.
- Producent: 563 drobných pěstitelů kávy Daye Bensa
- Nadmořská výška: 2000 - 2200 m n. m.