Výběrová káva Etiopie ALEMU WERERA ze slovenské pražírny Coffeein je charakteristická tóny sušeného ovoce, citrusů, jahod, karamelu a černého čaje.
Nestává se často, aby káva z Etiopie pocházela od jediného pěstitele. V Etiopii jsou družstva obvykle tvořena několika stovkami drobných zemědělců, kteří své třešně přivážejí do zpracovatelské stanice, kde je prodávají a nestarají se o jejich další osud.
Alemu Werera je výjimkou. Je to malý zemědělec s farmou o rozloze pouhých 3 hektarů a celý proces od sklizně, zpracování a sušení zvládá zcela sám. Nyní tak můžete ochutnat kávu od jednoho farmáře namísto směsi stovek farmářů z regionu.
Další zajímavostí této kávy je, že se jedná o divokou odrůdu arabiky pěstovanou společně s dalšími plodinami ve stínu jiných stromů. Vznikl tak dokonalý ekosystém, který kávovníky milují a odměňují se nejsladšími plody.
Divoké odrůdy kávovníků se pěstují v oblasti Yirgacheffe, ve vulkanické půdě, v nadmořské výšce 1900 m. Ruční sklizeň a třídění 2021.
Vůně kávy je velmi sladká, připomíná jahody a vanilku. Tělo kávy je středně silné, podobné čaji. V chuti převládá sladkost sušeného ovoce. Dochuť kávy je lehce nahořklá, s nádechem černého čaje a karamelu.
- Farmář: Alem Werera
- Velikost farmy: 3 hektary, micro-lot
- Nadmořská výška: 1,900m n.m.
- Půda: vulkanická, bohatá na živiny