Výběrová káva Etiopie AKMEL z dánské pražírny The Coffee Collective je charakteristická tóny melounu, koření, sušeného ovoce, nugátu.
Když byl Akmel malý chlapec, jeho otec vlastnil kávovou farmu, ale režim mu ji zestátnil a Akmel ze země odešel. V Evropě získal stipendium na univerzitu a začal studovat zemědělství. Po letech studia se Akmel zaměstnal v USA, kde se snažil vydělat peníze pro koupi nové farmy v své rodné Etiopii. Akmel Nuri provozuje svou farmu, odkud kávu pražírna odebírá již od roku 2014. Vedle vyvýšených záhonů, kde suší kávové třešně, vlastní Akmel také divoký a přirozeně rostoucí kávový les. Kávovníky rostou ve stínu vyšších stromů a prodlužují zrání třešní, což přispívá k intenzivní chuti, kterou v této kávě zažíváme.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 1800 - 2200 m n. m.