Výběrová káva Etiopie SIDAMA z lotyšské pražírny Rocket Bean Roastery je charakteristická tóny šípkového čaje, sladkého tabáku, liči a přepuštěného másla.
Vyvážená a svěží káva se zpracovává ve stanici Bonko ve známé oblasti Sidamo, kde se jí dostává veškeré potřebné péče. Místní zemědělci z okolí oblasti pěstují kávu na ploše jednoho až dvou hektarů. Okolí zpracovatelské stanice je vhodné pro pěstování výběrové kávy, které svědčí kvalitní půda a ideální nadmořská výška. Stanice je dobře vybavena pro zpracování až 165 000 kg zelené kávy, a to pomocí jednoho rozvlákňovacího stroje Agard, fermentačních zásobníků a dostatečného množství sušících lůžek. Sám majitel stanice Bonko vnímá zemědělce jako rovnocenné partnery. Všechny farmáře důsledně a spravedlivě ohodnocuje. Kromě samotné péče o kávu mimo jiné daruje knihy do místní školy a vozí nemocné do nejbližší nemocnice firemním nákladním autem.
Jednotlivá zrna jsou zpracovávána promytou metodou, jejíž výsledná káva je typická svou až čajovou chutí. To v tomto případě znamená, že po sběru se káva přemisťuje do tzv. loupačky, ve které zrnka velkou rychlostí naráží do výběžků a hran pro zajištění sloupnutí slupky a části dužiny. Pro odstranění zbytku dužiny se káva následně fermentuje i několik hodin v tancích. Následně se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Poté nastává poslední fáze, kdy se zrna suší na tzv. afrických postelích do dosažení potřebné vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1994 m n. m.
- Zpracovatelská stanice: Bonko Washing Station