Kvalitní promytá Etiopka! Co víc si přát? Tohle kafíčko vykouzlí úsměv na tváři všem fanouškům jemných ovocných chutí a zpříjemní vám i ten nejzamračenější den. V chuti se můžete těšit na šťavnaté maliny a broskve v medovo čokoládovém kabátku. Zkrátka ideální kafíčko na každodenní pití.
Region Guji již dlouho spadá pod větší a nejoblíbenější region etiopské kávičky - Yirgacheffe. V posledních letech se však Guji díky svým jedinečným podmínkám stala samostatným mikroregionem. Zpracovatelská stanice Arsosala, odkud tato lahodná zrnka pochází, byla založena v roce 2016 v pohoří Guji. Zemědělci zde začali pěstovat kávu relativně nedávno, což znamená, že kávovníky jsou mladé a úroda je vysoká. Arsosala se snaží motivovat svých 1 200 farmářů až desetiprocentní prémií za výběrová zrna, což regionu výrazně pomáhá v rozvoji.
Rodiny farmářů sbírají třešně ručně. Jakmile se dostanou do Arsosaly, projdou třešně procesem "plavení", aby se oddělily ty nezralé, a poté se zbaví dužiny. Káva se umístí na 36 až 72 hodin do fermentačních nádrží a poté se důkladně promyje čistou vodou v mycích kanálech. Zrna se namáčejí v čisté vodě dalších 8 až 16 hodin. Poté se káva na jeden den rozloží na stoly, aby z ní odteklo co nejvíce vody, a během této doby ji pracovníci pečlivě kontrolují a odstraňují poškozená zrna, která jsou lépe vidět, když je káva mokrá. Poté se káva suší na afrických lůžkách po dobu 9 až 12 dnů do dosažení optimálního procenta vlhkosti.
- Nadmořská výška: 2.200 m n. m.
- Farma: Arsosala Washing Station