Tento speciální El Salvador z berlínské pražírny Fjord Coffee Roasters je teda něco! Díky 48 hodinové maceraci je ve výsledném šálku káva intenzivně ovocná a slaďoučká. Přesněji naleznete tóny zralého ananasu, slaďoučkého medu a hlavně překvapí i trochu divokými tóny kořeněného rumu. Tahle kávička zkrátka roztančí vaše chuťové pohárky tak moc, že ji nebudete chtít přestat pít!
Finca El Salvador (FES) se nachází v Cerro El Aguila, horské oblasti Santa Ana. Tato farma se v roce 2015 umístila na 10. místě v Cup of Excellence (CoE) a své místo si získala právoplatně. Jde o velmi čistou, sladkou kávu, která reprezentuje tuto oblast. O farmu se stará Rodolfo Ruffatti Batlle, který je producentem a vývozcem vysoce kvalitní salvadorské kávy.
Za vznikem odrůdy Portillo stojí několik desetiletí práce a pěstování, které začalo odhodláním jednoho muže mít vlastní odrůdu. Salvador Portillo se zasloužil o objevení odrůdy Pacas a poté, co ji poslal do laboratoře k analýze, byla odrůda připsána vedoucímu laboratoře - smutný a zklamávající příběh, který však vedl k něčemu ještě kouzelnějšímu.
Portillovo úsilí o vytvoření této nové odrůdy podnítilo desetiletí křížení kávovníků. Jakmile byl se svou odrůdou spokojen, předal rodinné farmě Ruffati - Finca El Salvador - kolekci semen a na farmě pokračoval vývoj průběžným výběrem nejlepších stromů (které jsou nyní ve vlastní třetí generaci).