Výběrová káva El Salvador FINCA EL SALVADOR z české pražírny Nordbeans je charakteristická tóny čokolády, višní a smetany.
Rodolfo Ruffatti Batlle patří k předním světovým kapacitám v oblasti pěstování a zpracování kávy. Pro nás je ale především letitý přítel, se kterým nás pojí řada vzpomínek na vzájemné návštěvy. Jeho farma Finca El Salvador patří k nejikoničtějším farmám v celé zemi – v Rodolfově rodině se předává už po čtyři generace. Leží na úpatí vulkánu Santa Ana a právě sopečné podloží pomáhá místním kávám získat jedinečný charakter. Farmu jsme sami několikrát navštívili a musíme přiznat, že patří k našim nejoblíbenějším místům v kávovém atlase. Jedná se o velmi sladkou kávu, která v chuti připomíná čokoládu, smetanu a višně.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 1500 m n. m.
- Farmář: Rodolfo Ruffatti Batlle
- Farma: Finca El Salvador