Výběrová káva Etiopie CHRISTMAS COFFEE ze švédské pražírny Kafferäven Per Nordby je charakteristická tóny mléčné čokolády, datlí, a zralých bobulí.
Pro letošní vánoční kávu vybrala švédská pražírna Kafferäven Per Nordby zrnka z Etiopie od farmáře Germahu Gumisy. Ten tuto kávu vypěstoval na své farmě v oblasti Sidamo Chire ve výšce 2 300 metrů. Chladné klima ve vysoké nadmořské výšce způsobuje, že káva zraje pomalu a také se suší déle. Díky spolupráci s pražírnou, která pomohla spolufinancovat sušení, může Germahu sušit zrnka přímo na své farmě. To poskytuje zrnkům komplexní chuť, kterou každá ocení nejen o Vánocích.
Ať už právě pečete cukroví nebo se díváte na pohádky, toto sladké kafíčko vám dozajista přinese Vánoční atmosféru.
Při suché (naturální) metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě zajímavé chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo původ. Tato metoda je sice náročná na zpracovatele, který musí svým zrnkům věnovat hodně pozornosti, zároveň při správném provedení přináší do šálku ovocné chutě a plné krémové tělo.
- Výrobce: Germahu Gumisa
- Nadmořská výška: 2 300 m.n.m.