Užijte si sladkého a ovocného zážitku s touto lahodnou kávou od pražírny Runty Roaster. Tato naturálně zpracovaná káva z Burundi je plná sladkých tónů mléčné čokolády a ovocných aroma zralého červeného a bobulového ovoce, které tvoří dokonalou kombinaci pro milovníky sladkých a ovocných chutí.
Stanice Businde se nachází v severní provincii Kayanza, v blízkosti rwandských hranic. Stanice zastřešuje společnost přibližně 650 lokálních farmářů, kteří pěstují výhradně odrůdu Red bourbon. Každý z nich vlastní zhruba 300 kávovníků a je schopen vypěstovat cca 200 - 300 kg třešní. Zpracovatelská stanice vlastní 10 fermentačních nádrží i 2 promývací nádrže a 170 ploch na sušení, čili je schopna úrodu zpracovávat naturální i promytou metodou. Sběr jako drtivá většina africké úrody je proveden ručně, ihned po doručení třešní do mlýna Businde, je provedeno prvotní třídění a mytí plodů. Producent Zuber Matsitsi následuje trend placení vyšší výkupní ceny za dozrálé a kvalitní třešně čímž dokáže nabídnout zpracovanou kávu s vyšším hodnocením SCA a následný zisk investuje do inovace zpracovatelského mlýna což mu opět pouze umožňuje dosáhnout každým rokem konzistentně výjimečnou kávu.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1600 m n. m.