Chuťový profil této brazilky se 'na první doušek' může zdát klasický, čokoládový. Další doušky nás ale přesvědčí, že se jedná o výjimečnou kávu, která je sladká, šťavnatá a svěží. V dochuti můžete cítit také sladkost třtinového cukru, karamel, kakao, bylinky a ostružinový džem. Káva je vyvážená a hladce příjemná v každém ohledu.
Marcos Antônia Tomazini je ústřední postavou produkce kávy v regionu a na jeho farmě Bateio vzniká skutečně vyvážená káva. Sitio Bateia je jednou z farem patřících k obci Espírito Santo a je součástí projektu, jehož cílem je nabízet pražírnám po celém světě tu nejlepší výběrovou kávu z regionu.
Jak již bylo řečeno, káva z oblasti Espírito Santo chutná jinak, než jsme v Brazílii zvyklí. Důvodů je několik — půda, klima, ruční sběr a zpracování. Oblast se vyznačuje mírným tropickým podnebím, dostatkem srážek a nadmořskou výškou až 1200 m. Patrimônio do Ouro, což lze přeložit jako dědictví zlata, bylo známé pro své bohatství zlata a dalších drahých kovů. To přitahovalo mnoho obchodníků, kteří se v oblasti usadili kolem roku 1900. Mezi těmito obchodníky byl také ital Tomazo Tomazini, Marcosův pradědeček. Tomazo do oblasti nepřišel hledat zlato, chtěl se věnovat pěstování kávy a vybudovat rodinné dědictví. Tomazo si našel strmě se svažující pozemek, kde pěstoval kávu. V těchto průkopnických letech se káva pěstovala bez agronomického vedení. Tomazo tedy použil svůj důvtip a předal své poznatky dětem.
Při zpracování promytou metodou jsou ručně sklizené kávové třešně svezeny do promývací stanice kde se třešně očistí a dále putují do stroje, který je zbaví dužiny. Následně je z třešní promýváním odstraněna vrstva slizu a následně promyté kávové třešně projdou procesem sušení, kdy jsou pravidelně převraceny, aby došlo k rovnoměrnému prosušení a bylo dosaženo potřebné úrovně vlhkosti. Právě promyté zpracování v kávě probouzí svěží a ovocné tóny, které by při naturálním zpracování byly přehlušeny čokoládovými tóny.
- Nadmořská výška: 900 - 1 100 m n. m.