Výběrová káva Bolívie APPLE CRUNCH z nizozemské pražírny DAK Coffee Roasters je charakteristická tóny jablek, fíků, rozinek a vlašských ořechů.
Tato káva je úplně první spoluprací s Agricafé - bolivijskou rodinnou firmou, která produkuje kávu z vlastních farem a získává vysoce kvalitní mikroloty od malých producentů. Tato konkrétní šarže byla vypěstována společností Taypiplaya. Farmu založili před více než 25 lety přistěhovalci z Altiplana (náhorní plošiny) v departementu Potosí. Dnes je komunita závislá na příjmech z produkce kávy a citrusů, které jí zajišťují živobytí. Plocha osázená kávou na této farmě je malá, přesněji 1 až 2 hektary. Zbytek půdy si pěstitelé ponechávají jako divoké lesy. Půda v této oblasti je velmi bohatá, nadmořská výška se pohybuje od 1500 do 1850 m n. m. a počasí je subtropické. Hlavními odrůdami jsou Caturra, Catuai a Bourbon, které se pěstují smíšeně. V roce 2018 se mnoho rodin z kolonie Taypiplaya zapojilo do programu "Sol De La Mañana" s cílem obnovit produkci kávy v této oblasti.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Producent: Společnost Taypiplaya
- Nadmořská výška: 1.850 m n.m.