Vánoce jsou časem klidu, pohody a radosti. A co by to bylo za Vánoce bez lahodné kávy, která vám dodá energii, chuť a náladu! Francinova vánoční speciálka je káva, která vás zahřeje i potěší. Obdarujte sebe, nebo blízké, tímto lahodným blendem direct trade káv z Indie. Naturální příjemně fermentovanou Gundikhan, s aroma perníčků a chutí čokolády a promytou Harangal, která voní a chutná po meruňkové marmeládě a navíc dodá šálku tu správnou sílu.
Gundikhan Estate:
Naturální, lehce fermentovaná a s vůní rumových perníčků, taková tato káva z oblasti Karnataky, kde ji pěstuje Saif Ulla — již třetí generace pěstitelů kávy. Jeho cesta ke kávě nebyla úplně jednoduchá. Po získání magisterského titulu v oboru management na Leeds Beckett University ve Velké Británii (2015) krátce pracoval pro společnost Tesco v Leedsu, a teprve poté se vrátil zpět do Indie, aby zde vedl kávovou farmu.
Káva Gundikhan se pěstuje se zvláštním důrazem na udržitelné a k divoké přírodě šetrné pěstitelské postupy. Vysoce kvalitní káva je pěstována v rozmanitém ekosystému s mnoha druhy stromů. Farma sousedí s tygří rezervací Bhadra a poskytuje útočiště mnoha druhům ptáků, hmyzu, plazů a dalších živočichů. Nachází v indické oblasti pěstování kávy Baba Budan Giri.
Fun fact: Baba Budan byl podle pověsti súfijský světec, který se v roce 1670 vracel z pouti do Mekky, propašoval z Jemenu zpět do Indie sedm kávových zrn (v té době bylo nelegální vozit do Indie kávová semena z Arábie) a zasadil je v pohoří Čandradrona v Karnátace.
- Odrůda: Chandragiri
- Zpracování: naturální, anaerobní fermentace
- Nadmořská výška: 1 400 m n. m.
Harangal Estate:
Petu Kariappa je druhou generací pěstitelů kávy, kteří obhospodařují farmu Harangal o rozloze 100 akrů, která se nachází v nedotčených kopcích oblasti Coorg v Indii. Po návratu domů z vysoké školy se Petu chopil rodinné tradice a vstřebával veškeré informace o zemědělství, které mohl získat od svého bratrance z matčiny strany, který je známým pěstitelem kávy a konzultantem v regionu. Na farmě roste přibližně 60 % kávovníků Arabica a 40 % kávovníků Robusta. Káva se na farmě pěstuje tradičním způsobem — v polykulturním stínu s vysokou hustotou a rozmanitostí původních a endemických druhů stínových stromů, které podporují rozmanité druhy ptáků, motýlů a savců.
- Odrůda: Robusta S247
- Zpracování: promyté
- Nadmořská výška: 1 300 m n. m.
KaadKaapi Collective, kávový exportér, spolupracují s pěstiteli kávy v Karnatace tak, aby zajistili dlouhodobou udržitelnost kávových farem a podporu ochrany divoké přírody. Spolupracují s farmáři na zavádění šetrných a pro přírodu udržitelných farem, zpřístupňují správné zemědělské postupy, zajišťují přístup k financím, poskytují poradenství pro produkci a vývoz kvalitních výběrových káv na mezinárodní trhy. Poskytují farmářům i kupujícím kompletní transparentnost a zajišťují, aby farmáři byli ekonomicky motivováni k produkci výběrové kávy s ohledem na přírodu.